Питър Джаксън НЕ Е Толкин

Тази вечер е премиерата на първата част от филма "Хобит" по книгата на Дж. Р. Р. Толкин. Фейсбук е пълен с постове на нетърпеливи зрители, които планират да го гледат, а аз си мисля колко ли прецакан би се чувствал Толкин, ако беше жив в момента и дали би позволил да се гаврят така с творбата му. Защото, макар мнозинството от тях да не осъзнават, повечето фенове на "Властелинът на пръстените" и "Хобит" са всъщност фенове не на Толкин, а на Питър Джаксън, който в следващите две години ще направи всичко по силите си да изцеди всяка стотинка, която може да вземе от творчеството на Толкин.
Доказателство за това е фактът, че за последните 11 години (от излизането на филма) тиражът на "Властелинът на пръстените" е скочил почти тройно (което в момента се случва и с "Хобит"), както и огромният интерес, с който се очаква новият филм, макар на всички да е пределно ясно, че няма да видим нищо ново.
"Хобит" е една прекрасна и много забавна история, която напомня приказките на някоя баба за внуците ѝ преди лягане. Едно от основните качества на книгата е, че във всяка глава се случва нещо - нова опасност, ново предизвикателство, нова възможност. И точно от тази динамичност и лекота смята Питър Джаксън да лиши историята, опитвайки се не да пресъздаде света на "Хобит", а да повтори максимално собствената си работа по "Властелинът на пръстените", който е най-успешният му (да не кажа и единственият му успешен) филм, като този път го направи в 3D.
"Хобит" на Питър Джаксън ще е дълъг, муден и изпълнен с излишни препратки към "Властелинът на пръстените", а ахканията и охканията на псевдо-феновете на Толкин ще се чуват прекалено дълго и шумно, така че ще мине време, преди филмът да бъде оценен по-достойнство (или липса на такова).
Пиша това сега, защото дълго време не смятам да гледам филма, а когато го направя, вече ще е излишно.

Коментари