Няма място за старите фенове (R.I.P. ПМ)

Едва ли някой, който ме познава, се съмнява, че аз съм най-големият фен на "Хари Потър". Знам книгите почти на изуст и ако реша да напиша всичките си разсъждения теории и анализи ще се получи по-голямо нещо и от самата поредица.
Бях решил повече да не пиша за "Хари Потър" в този блог, защото вече си имаме сайт на клуба Дейли Потър и каквото имам да кажа го публикувам там. Сега обаче става въпрос за нещо което лично на мен ми причинява голяма болка.
Когато напишете "Хари Потър" в Гугъл ще ви излезе сайтът Потър Мания. Това е така, защото навремето ПМ беше най-големият и хубав ХП сайт в България. Безценен източник на информация за феновете. До 2007 ПМ организира 4 страхотни национални срещи.
Аз не съм пропуснал нито една.
Сигурно ще си кажете, че форумът на ПМ трябва да е най-прекрасното място за мен, но не е така. Понеже явно нямам място там - днес бях отстранен за една седмица от форума, защото се разгневих, че модераторите и администраторката не си вършат работата. И за да покаже, че върши някаква работа, администраторката изгони мен, вместо човекa, който създаваше проблеми.
Така че, реших да си кажа какво мисля, и без това никой не ми чете блога.
Алекс Малфой, администраторката на форума, е най-лошото, което се е случвало на Потър Мания! Да, Създателят Андрей ще каже, че тя е спасила форума, понеже го е запазила активен, но това ли е била целта му, когато преди 9 години е направил сайта - един ден най-активните потребители да са малоумни селяни с прекалено много свободно време? Това ли заслужава най-големият български форум за книгата, която промени света и литературата? Това ли заслужава великата Дж. К. Роулинг?
Форумът, във вида, в който съществува сега, е най-лошото, което може да се случи на един тематичен сайт. И понеже Алекс е твърдо решена, да не допуска никаква положителна промяна, ТЯ е най-лошото сполетявало сайта!
Нормално ли е в сайт, посветен на Хари Потър, носещ името Потър и украсен в картинка на най-известната личност след Исус Христос, да съществува група на феновете и група на нефеновете? А нормално ли е, половината от останалите активни от групата на феновете да са с бан, понеже се възмущават от неспазването на правилата, или от нападки срещу тях или други потребители?
Алекс Малфой смята, че когато няма оплаквания, значи всичко е наред, И за да няма оплаквания отстранява тези, които не са доволни. Форумът е стигнал до дупката, в която се намира, точно заради това игнориране на проблемите.
Друг е въпросът, че някои от най-големите флудъри са модератори във форума!
Решение може да се намери. Преди време аз и още няколко фена предложихме на Андрей да се заемем със сайта и с форума, за да дойде той в ръцете на феновете, а не да е оставен на произвола на съдбата и на виртуалните боклуци, които се лепят по него. Андрей обаче каза, че не иска форумът да става частен и че вече е в ръцете на феновете.
Е сигурно затова форумът е затънал до такава степен, новини се публикуват веднъж на 3 месеца, а информацията в сайта е до четвъртата книга. Сигурно затова на последната НХПФС имаше 30 човека - 15 от "Daily Potter" и 15 деца на по 8-9 годинки.
Причината не е, че не може да се намери кой да се грижи за сайта, защото желаещи има. Ние не искаме ПМ за да се прочуем или да забогатеем, а просто за да опитаме да запазим и малкото достойнство, което е останало на името "Потър Мания".
Причината не е, че няма фанове, защото фенове има. Дори днес ще се срещнем, за да четем заедно "Стаята на тайните". Феновете просто не пишат във форума, заради окаяното му състояние.

Потър Мания ще има бъдеще, ако феновете се върнат. Но за да стане това, голяма част от настоящите активни потребители трябва да си отидат. Сайтът трябва да заложи на повече игри и да провокира посетителите да мислят и да дискутират теми от Книгата. Трябва да се наблегне на фенфикшъните и на творбите на фенове. Преди време предложих една идея, която се разви сравнително добре за условията на този форум и ако се използва и за сайта, ще се получи още по-добре. А имам и други идеи, които смятам, че ще разбудят българските ХП фенове. Тоест, аз бих заложил на модела, по който работят най-големите ХП сайтове - поле за изява на феновете.

Но това ще направи сайта "частен", нали така. По-добре да си остане празен, умрял и с остроумни теми като "kolko e nai dalgoto laino koeto ste isirali?"

Ми това исках да кажа. И ми олекна, всъщност.

Коментари

  1. Освен че си прав до болка, няма какво друго да кажа.

    ОтговорИзтриване
  2. От една седмица ПМ прилича на човек ,целунат от диментор.Няма я душата на ПМ и нямам желание да влизам там.На някой може да му се стори преувеличено ,но без истинските фенове ПМ не заслужава това име.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)