вторник, 27 април 2010 г.

Защо мормоните не бива да говорят против Хари Потър

Когато излезе книгата феномен "Хари Потър", Папата и разни по-малки сектантски лидери веднага се спуснаха да обявяват книгата за сатанинска и за проповядваща магьосничество. Стигна се дори до горене на книги на някои места.
Както и да е, тази мания отмина и християните заджавкаха по Дан Браун, а той не се оплаклваше, понеже църквата му спретна страшна рекламна кампания за не до там добрите романи.
И до днес обаче се срещат хора, които вярват, че Джоан Роулинг е антихриста, а Хари Потър е самият дявол. Едно подобно съобщение получих вчера във Фейсбук от един мой познат - Краси Йонков (това не е Папа Краси, Папа Краси е фен на Хари Потър, друг Краси е това!!!).

По принцип бих се зарадвал на едно такова съобщение, защото този тип фанатици са ми супер смешни, но когато видях, че съобщението е от Краси ми стана доста тъжно, защото го уважавах и харесвах (е, не колкото Папа Краси, разбира се).
Както и да е, вече няма значение.
Мисля обаче, че Краси Йонков доста трябва да се замисли, преди да хвърля такива обвинения върху Хари Потър. Краси е мормон. Това е една от най-добрите секти, като изключим най-голямото зло, което е излязло от мормонската църква - Стефани Майер.
Мормоните имат една книги, от която идва и названието им - Книгата на Мормон. Тази книга също непрестанно търпи критики, обиди и лъжливи обвинения. За да си защитат книгата, мормоните проповядват, че нищо, което дава добри плодове, не може да е зло и със сигурност е от Бог, както и нищо, което дава лоши плодове не може да е добро и със сигурност е от Сатана.
Сега остава само да преценим дали плодовете, които дава "Хари Потър" са добри или са лоши.
Посланията на Хари Потър са положителни, ясни и силни - силата на любовта, на приятелството и на доброто. Колко е важно да проявяваме разбиране, да си помагаме, да се обичаме. Хари Потър ни учи, че всички сме еднакви, никой не е по-добър от друг. Всеки крие в себе си потенциал и сила, които трябва да извади и да използва за добро.
Магии ли? Ха! Няма да се уморя да повтарям, че най-великата магия на Хари Потър беше когато НЕ използва магия.
Роулинг не претендира, че историята й е истинска, напротив - всички фенове си знаем, че тя я е измислила. Повечето същества е извадила от легендите и митовете, а заклинанията си е измислила сама от латински, френски и някой променени думи на английски.
Истинското в Хари Потър е точно това учение на любовта. Мъгълският свят, в който сме принудени да живеем, е свят на лицемерието и на визуалната преценка. Всеки търси място, където да бъде приет и когато не може да бъде приет никъде, трябва да се промени, да не бъде себе си. Това е един свят в който различните страдат и остават винаги отхвърлени.
Ето, дори музиката, която уж обединявала света, пак създава различни стилове на обличане и поведение, към които трябва да се придържаш ако искаш да бъдеш приет.
И ето тук идва уникалната за цялата световна история роля на "Хари Потър". Защото никоя нерелигиозна книга преди това, не е успявала да достигне толкова много хора. Толкова различни един от друг хора. Да достигне до тях и да ги докосне по такъв убедителен начин.
По този начин Хари Потър започна да събира почитателите по различни срещи и премиери. И на тези срещи идваха всякакви хора - бедни, богати, красиви, некрасиви, умни, аз и тн. И всички бяхме обединени от любовтта си към Хари Потър, можехме да обсъзждаме книгата, тъй като мащабната история дава доста място за различни гледни точки, и станахме приятели. Всъщност станахме част от света на Хари Потър, така че сега за мен е невъзможно да говоря за Хари Потър, без да го свързвам с останалите фенове. Когато говоря за любов към историята, към героите и към авторката, говоря също и за любов към всички и между всички фенове на Хари Потър.
Така че какви са плодовете на Хари Потър?
Ами ето ги плодовете на Хари Потър:
И това според мен са добри плодове, чудесни плодове. Нима нещо, което така успешно преподава уроците на любовта може да е зло? Не мисля.

Цялата мормонска църква се крепи върху чувствата, идващи от четенето на Книгата на Мормон. Обаче чувствата, идващи от четенето на Хари Потър не са по-слаби или по-незначителни. Това велико учение на любовта, точно като едно семенце, първо покълва в сърцата на хората, след това започва да расте и скоро дава плод на приятелство и любов.
Така че, според мен, мормоните нямат абсолютно никакво право да говорят против Хари Потър.

2 коментара:

  1. Няма съвършенни, но според мен човек, който се стреми да следва Христос, не би трябвало да говори против някой или нещо. Христос е показал, че истината е в любовта.

    ОтговорИзтриване
  2. Saglasna sam s vas mom4eta i nie mormonite trqbva da se se6tame za tezi ne6ta vseki den, a ne kogato ni iznasq !!! ;)

    ОтговорИзтриване

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)