Защо мормоните не бива да говорят против Хари Потър

Когато излезе книгата феномен "Хари Потър", Папата и разни по-малки сектантски лидери веднага се спуснаха да обявяват книгата за сатанинска и за проповядваща магьосничество. Стигна се дори до горене на книги на някои места.
Както и да е, тази мания отмина и християните заджавкаха по Дан Браун, а той не се оплаклваше, понеже църквата му спретна страшна рекламна кампания за не до там добрите романи.
И до днес обаче се срещат хора, които вярват, че Джоан Роулинг е антихриста, а Хари Потър е самият дявол. Едно подобно съобщение получих вчера във Фейсбук от един мой познат - Краси Йонков (това не е Папа Краси, Папа Краси е фен на Хари Потър, друг Краси е това!!!).

По принцип бих се зарадвал на едно такова съобщение, защото този тип фанатици са ми супер смешни, но когато видях, че съобщението е от Краси ми стана доста тъжно, защото го уважавах и харесвах (е, не колкото Папа Краси, разбира се).
Както и да е, вече няма значение.
Мисля обаче, че Краси Йонков доста трябва да се замисли, преди да хвърля такива обвинения върху Хари Потър. Краси е мормон. Това е една от най-добрите секти, като изключим най-голямото зло, което е излязло от мормонската църква - Стефани Майер.
Мормоните имат една книги, от която идва и названието им - Книгата на Мормон. Тази книга също непрестанно търпи критики, обиди и лъжливи обвинения. За да си защитат книгата, мормоните проповядват, че нищо, което дава добри плодове, не може да е зло и със сигурност е от Бог, както и нищо, което дава лоши плодове не може да е добро и със сигурност е от Сатана.
Сега остава само да преценим дали плодовете, които дава "Хари Потър" са добри или са лоши.
Посланията на Хари Потър са положителни, ясни и силни - силата на любовта, на приятелството и на доброто. Колко е важно да проявяваме разбиране, да си помагаме, да се обичаме. Хари Потър ни учи, че всички сме еднакви, никой не е по-добър от друг. Всеки крие в себе си потенциал и сила, които трябва да извади и да използва за добро.
Магии ли? Ха! Няма да се уморя да повтарям, че най-великата магия на Хари Потър беше когато НЕ използва магия.
Роулинг не претендира, че историята й е истинска, напротив - всички фенове си знаем, че тя я е измислила. Повечето същества е извадила от легендите и митовете, а заклинанията си е измислила сама от латински, френски и някой променени думи на английски.
Истинското в Хари Потър е точно това учение на любовта. Мъгълският свят, в който сме принудени да живеем, е свят на лицемерието и на визуалната преценка. Всеки търси място, където да бъде приет и когато не може да бъде приет никъде, трябва да се промени, да не бъде себе си. Това е един свят в който различните страдат и остават винаги отхвърлени.
Ето, дори музиката, която уж обединявала света, пак създава различни стилове на обличане и поведение, към които трябва да се придържаш ако искаш да бъдеш приет.
И ето тук идва уникалната за цялата световна история роля на "Хари Потър". Защото никоя нерелигиозна книга преди това, не е успявала да достигне толкова много хора. Толкова различни един от друг хора. Да достигне до тях и да ги докосне по такъв убедителен начин.
По този начин Хари Потър започна да събира почитателите по различни срещи и премиери. И на тези срещи идваха всякакви хора - бедни, богати, красиви, некрасиви, умни, аз и тн. И всички бяхме обединени от любовтта си към Хари Потър, можехме да обсъзждаме книгата, тъй като мащабната история дава доста място за различни гледни точки, и станахме приятели. Всъщност станахме част от света на Хари Потър, така че сега за мен е невъзможно да говоря за Хари Потър, без да го свързвам с останалите фенове. Когато говоря за любов към историята, към героите и към авторката, говоря също и за любов към всички и между всички фенове на Хари Потър.
Така че какви са плодовете на Хари Потър?
Ами ето ги плодовете на Хари Потър:
И това според мен са добри плодове, чудесни плодове. Нима нещо, което така успешно преподава уроците на любовта може да е зло? Не мисля.

Цялата мормонска църква се крепи върху чувствата, идващи от четенето на Книгата на Мормон. Обаче чувствата, идващи от четенето на Хари Потър не са по-слаби или по-незначителни. Това велико учение на любовта, точно като едно семенце, първо покълва в сърцата на хората, след това започва да расте и скоро дава плод на приятелство и любов.
Така че, според мен, мормоните нямат абсолютно никакво право да говорят против Хари Потър.

Коментари

  1. Няма съвършенни, но според мен човек, който се стреми да следва Христос, не би трябвало да говори против някой или нещо. Христос е показал, че истината е в любовта.

    ОтговорИзтриване
  2. Saglasna sam s vas mom4eta i nie mormonite trqbva da se se6tame za tezi ne6ta vseki den, a ne kogato ni iznasq !!! ;)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)