Пепел и смърт

"Когато всички си отидем най-накрая, тук няма да остане никой друг освен смъртта и тогава и нейните дни също ще бъдат преброени."
Отдавна не бях чел книга, която да ме разтърси така. "Пътят" на Кормак Маккарти.
Разбира се, не бих си и помислил да кажа, че той е с нещо по-добър от Негово Величество Стивън Кинг, кралят на думите и пророкът на Боговете, но определено се е осмелил да влезе в дълбокото на езерото описано в "Романът на Лизи" (от Стивън Кинг, разбира се).
Дали защото доскоро четох "Всяко мъртво нещо" на Джон Конъли, която ме отврати с баналността и неискреността си, но "Пътят" ме остави без думи, без мисли и без дъх. Не съм чел книга, която да е толкова отчайващо безнадеждна. Още виждам пепел и изгорели тела, още виждам нещастниците, избегнали смъртта, но изгубили живота.
И се чудя, как е възможно толкова смърт и разруха, толкова болка и страдание да бъдат описани така красиво. Всяка дума си е на мястото, няма нищо излишно, нищо пресилено и нищо премълчано.
И романът е толкова изпълнена със символи, че ако някой реши да напише тълкуване ще се получи книга, поне двойно по-дебела от него.
Още съм под влияние на книгата, преди малко я прочетох. Тя просто не те оставя да стоиш на едно място, трябва да вървиш, за да оцелееш. Напомня ми на "Дългата разходка" на Стивън Кинг, вероятно защото и двете книги поставят Пътя като метафора за живота. Но докато Разходката показва излишната суета и фалшивата надежда, в "Пътят" надежда няма - небето е вечно облачно и само от време на време се показва някой лъч светлина, колкото да напомни за всичко, което е изгубено.
Брей, колко глупости изписах. Исках само да кажа, че много харесвам книгата и я препоръчвам на всеки, който иска да прочете нещо стойностно. Но предупреждавам, не остава добър вкус след това...

Коментари

 1. [size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]ENTER ON SOFTWARE PORTAL[/url][/color][/size]

  [size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFT![/url][/color][/size]

  [img]http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4762671/2/istockphoto_4762671-software-box.jpg[/img]

  [size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]OEM SOFTWARE[/url][/color][/size]

  [size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFTWARE[/url][/color][/size]

  [size=72][b]Download Joydayphathy soft programm to Mac OS x[/b][/size]
  [size=72][b]Download Joydayphathy soft programms Windows[/b][/size]
  [size=72][b]Buy Joydayphathy software programms to [/b][/size]

  http://www.google.com/

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Пишете смело, почти не трия негативните коментари :)